For tæt på kapitalismen Hent Pdf gratis [ePUB/MOBI]

For tæt på kapitalismen af Ole Bjerg

Ole Bjerg


For tæt på kapitalismen


Sprog: Dansk
Pris: GRATIS

Hent | Læse bøger

Antallet af mennesker i vores samfund, som lider af ludomani, narkomani eller købemani er både stort og stigende. At blive afhængig af enten spil, stoffer eller shopping er en stor menneskelig tragedie for den enkelte. Samtidig synes netop disse afhængighedsformer imidlertid også at udgøre kulturelle udtryk for det samfund, vi lever i.
For tæt på kapitalismen består af tre særskilte analyser af hhv. ludomani, narkomani og købemani, som tilsammen udgør en diagnose af nutidens form for kapitalisme. Ved at trække på en lang række forskelligartede kilder såsom neurobiologisk hjerneforskning, H.C. Andersens eventyr om “Prinsessen på ærten”, marxistisk merværditeori, interviews med stofmisbrugere og markedsføring af firehjulstrækkere indkredses den særlige ideologiske betydning af tre forskellige objekter: penge, krop og vare. Ludomani, narkomani og købemani kan netop forstås som tilfælde, hvor forholdet til et af disse objekter er blevet forstyrret og den ideologiske betydning kollapser. Afhængigheden opstår i det øjeblik, subjektet kommer for tæt på objektet. Ludomanen, narkomanen og tvangskøberen er på paradoksal vis både avantgarde og affaldsprodukt i kapitalismen.
Bogen udgør endvidere en revitalisering af den marxistiske kapitalanalyse, hvor de gamle begreber om udbytning, fremmedgørelse og merværdiproduktion omsættes til Slavoj Žižeks begreber om begær, desublimering og nydelse.
Ole Bjerg er ph.d. i sociologi og post doc. ved Institut for Folkesundhedsvidenskab på Københavns Universitet. Han har tidligere skrevet afhandlingen Den mystiske etik – Om at være til i det hyperdifferentierede samfund (2005).
Forlagets emneord: Filosofi og psykologi – Samfundsvidenskaberne og politik – Identitet – Marxisme – Sociologi – Afhængighed – Hjerneforskning – Kapitalisme – Psykoanalyse – Socialpsykologi – Statussymboler – Subjektopfattelser – Slavoj Zizek – 21. årh. – Dansk